Valin (2-amino-3-methyl-butanová kyselina)

valin, struktura molekuly Význam: účastní se skladování glukózy ve svalech a játrech (jako glykogen), stabilizuje hladinu krevního cukru, udržuje rovnováhu dusíkatých látek v těle.

Zdroje: ryby, drůbež, kozí sýr, čočka, kvasnice (2.2%).

Účinky: zvyšuje plazmatickou hladinu inzulínu a plazmatický objem, účinek se zvyšuje v synergii s leucinem a isoleucinem.

Průměrný výskyt v proteinech: 6.0%


Denní dávka:

[mg/kg/den]

[kg]

[mg/den]

kojenec

93

3-7

300-650

batole (2 roky)

38

10-14

400-550

dítě (10-12 let)

25

35-40

880-1000

dospělý

10

50-100

500-1000

http://books.nap.edu/openbook.php?record_id=1349&page=57