Tryptofan (2-amino-3-(3-indolyl) propanová kyselina)

tryptofan, struktura molekuly Význam: Důležitý prekursor pro syntézu neurohormonů serotonin a melatonin, enzymů, vitaminu B3 (nikotinamid).

Zdroje: Drůbeží maso, sardinky, losos, čerstvý tuňák, ořechy, semena, chřest, mungo fazole, ananas, špenát, banány, sýry tofu a cottage.

Účinky: Vznikající serotonin se v centrálním nervovém systému podílí na příznivé náladě a duševní pohodě. Deficit tryptofanu může způsobovat nedostatečnou tvorbu serotoninu, což vede ke změně nálady, depresi, poruchám spánku, podrážděnosti, agresivitě.

Průměrný výskyt v proteinech: 1,4%


Denní dávka:

[mg/kg/den]

[kg]

[mg/den]

kojenec

17

3-7

50-120

batole (2 roky)

12.5

10-14

120-180

dítě (10-12 let)

3.3

35-40

120-130

dospělý

3.5

50-100

175-350

http://books.nap.edu/openbook.php?record_id=1349&page=57