Methionin (2-amino-4-(methylsulfanyl)-butanová kyselina)

methionin, struktura molekuly Význam: Výchozí aminokyselina startující tvorbu proteinů, v jejímž závěru se často odštěpí. Proto je jeho obsah v proteinech poměrně nízký. Detoxikační a antioxidační aminokyselina, zdroj organické síry, donor methylové skupiny, koenzym methylačních enzymů, prekursor cysteinu.

Zdroje: Obilniny, ořechy (semena), maso, ryby, jogurty, vejce, kvasnice (0.75%). Chybí v zelenině a v luštěninách.

Účinky: Chrání organismus (játra) před toxickými látkami, důležitý pro syntézu kolagenu, snižuje lámavost vlasů.

Průměrný výskyt v proteinech: 2,2%


Denní dávka:

[mg/kg/den]

[kg]

[mg/den]

kojenec

58

3-7

180-400

batole (2 roky)

27

10-14

270-380

dítě (10-12 let)

22

35-40

770-880

dospělý

13

50-100

650-1300

http://books.nap.edu/openbook.php?record_id=1349&page=57