Lysin (2,6-diaminohexanová kyselina)

lysin, struktura molekuly Význam: Lysin je jednou z nejrozšířenějších esenciálních aminokyselin, jeho obsahem se hodnotí biologická kvalita potravin. Lysin je důležitý pro tvorbu svalů, protilátek, hormonů a enzymů, podílí se též na využití vápníku.

Zdroje: Parmezán (vysoký obsah), kvasnice (2.95%), ryby, vepřové a hovězí maso, sojové boby, pšeničné otruby, čočka, fazole a arašídy. Nedostatek lysinu je v obilovinách, zcela chybí v kukuřici.

Účinky: Podporuje tvorbu kolagenu a pojivových tkání (po zranění a chirurgickém zákroku), zlepšuje stav při virových infekcích (herpes-opar). Doplňuje kvalitu rostlinné stravy (vegetariánská a veganská dieta). Jeho účinek se zvyšuje v kombinaci s argininem (1:1 až 1:2). Deficit se projevuje chronickou únavou a anémií (chudokrevnost). Nadbytek lysinu po delší dobu může zvyšovat hladinu LDL cholesterolu. Proto by osoby s vysokou konzumací živočišných produktů neměly užívat vysoké dávky lysinu.

Průměrný výskyt v proteinech: 5,9%


Denní dávka:

[mg/kg/den]

[kg]

[mg/den]

kojenec

161

3-7

500-1100

batole (2 roky)

73

10-14

700-1000

dítě (10-12 let)

42

35-40

1500-1700

dospělý

14

50-100

700-1400

http://books.nap.edu/openbook.php?record_id=1349&page=57