Leucin (2-amino-4-methylpentanová kyselina)

leucin, struktura molekuly Význam: Posouvá metabolizmus směrem k anabolizmu (zvýšení proteinové syntézy, retence dusíku). Jako nejaktivnější aminokyselina tohoto typu může být při zátěži převeden až na glukózu, kvůli udržení její hladiny na potřebné výši.

Zdroje: vejce, maso, sýry, kvasnice (2.78%).

Účinky: Zlepšuje funkce svalů, podporuje reparaci kůže a kostí (po chirurgických zákrocích), stimuluje tvorbu růstového hormonu. Při jeho nedostatku se objevují pocity podobné jako u hypoglykemie (pokles koncentrace glukózy v krvi pod 3,3 mmol/l).

Průměrný výskyt v proteinech: 9,1%


Denní dávka:

[mg/kg/den]

[kg]

[mg/den]

kojenec

161

3-7

480-1100

batole (2 roky)

73

10-14

700-1000

dítě (10-12 let)

42

35-40

1500-1700

dospělý

14

50-100

700-1400

http://books.nap.edu/openbook.php?record_id=1349&page=57