Isoleucin (2-amino-3-methylpentanová kyselina)

isoleucin, struktura molekuly Význam: Vstupuje rychlou cestou přímo do svalů, které regeneruje, přeměňuje se na glukózu (šetří se tak zásoby buněčného glykogenu), podporuje tvorbu hemoglobinu.

Zdroje: vejce, maso, sýry, kvasnice (1.76%).

Účinky: Zlepšuje funkce jater, srdce a kosterních svalů. Zastavuje katabolismus svalů (degradace/rozpad) a efektivně regeneruje poškozenou a vyčerpanou tkáň po námaze nebo úrazech. Kromě sportovců jej používají také lidé držící dietu (redukční, veganskou), protože chrání organismus před přílišnou degradací bílkovin a umožňují snížit příjem sacharidů i tuků za současného udržení výkonnosti. Používá se v kombinaci s aminokyselinami leucin a valin. Při jeho nedostatku se objevují pocity podobné jako u hypoglykémie (pokles koncentrace glukózy v krvi pod 3,3 mmol/l).

Průměrný výskyt v proteinech: 6,4%


Denní dávka:

[mg/kg/den]

[kg]

[mg/den]

kojenec

70

3-7

200-500

batole (2 roky)

31

10-14

300-430

dítě (10-12 let)

28

35-40

1000-1100

dospělý

10

50-100

500-1000

http://books.nap.edu/openbook.php?record_id=1349&page=57