Esenciální aminokyseliny

Definice: Esenciální aminokyseliny neumí živočišný organismus vyrobit, jsou mu dodávány v potravě. Vzhledem k tomu, že se jedná o méně důležité aminokyseliny, ztratili živočichové schopnost jejich syntézy a stali se závislými na jejich přísunu zvenčí. Esenciální aminokyseliny syntetizují rostliny a bakterie (zdroj pro živočišné organismy).

Některé esenciální aminokyseliny mohou v těle vznikat, ale jen z jiných esenciálních aminokyselin (homocystein <=> methionin).


Kvalita proteinů (bílkovin)

Čím vyšší je podíl esenciálních aminokyselin k neesenciálním, tím je bílkovina kvalitnější. Vysoce kvalitní jsou bílkoviny živočišné (mléko, vejce a maso), bílkoviny rostlinné mívají nedostatek esenciálních aminokyselin. Např. při veganské dietě hrozí nedostatek esenciálních aminokyselin a je třeba kombinovat příjem bílkovin z různých zdrojů (pšenice-málo lysinu, luštěniny-málo methioninu).

Organismus neumí aminokyseliny skladovat. Nejsou-li zabudovány do proteinů, jsou deaminovány a vyloučeny jako močovina. Proto není vhodné konzumovat na esenciální aminokyseliny bohaté potraviny nárazově, ale jejich příjem má být pokud možno stálý.